Pomôckou pre učiteľov i žiakov môže byť aj virtuálna knižnica

08.10.2011 Prešov

Prešov 8. októbra (TASR) – Problémy, ktoré spôsobujú chýbajúce učebnice, sa v Základnej škole Šrobárova v Prešove snažia pedagógovia čiastočne riešiť aj využívaním takzvanej virtuálnej knižnice. Riaditeľka školy Valéria Stankovenová pre TASR povedala, že \"kopírkou\", ktorá je neustále v prevádzke, by asi nevystačili.

Riaditeľka tvrdí, že internet, dataprojektory a ďalšia technika, by za normálnych okolností mali byť doplňujúcou formou vyučovania, v čase, keď v niektorých ročníkoch chýbajú učebnice, ich však musia využívať omnoho viac.

Učitelia sú však, podľa jej vyjadrenia, tvoriví ľudia a s učebnicovým hendikepom statočne zápasia, aj keď im to prirodzene zaberá omnoho viac času. Najviac starostí to prináša predovšetkým učiteľom štvrtého a ôsmeho ročníka, v ktorých sa v septembri začalo učiť podľa nových školských vzdelávacích programov a práve v nich chýba najväčší počet učebníc, všetky ešte vraj nemajú ani siedmaci.

Nahrádzajú to pomocným pracovným materiálom, ktorý si pripravujú sami učitelia. Zostavia pracovný list a potom ho nakopírujú pre žiakov. Na to však škola nemá dostatok peňazí a preto prispievajú rodičia.

Podľa Stankovenovej veľkou pomocou v čase nedostatku učebníc je pre učiteľov i žiakov takzvaná virtuálna knižnica. Ide vlastne o materiály, texty, programy, prezentácie, postupy, ktoré sa zhromažďujú v databáze na webe a užívatelia si ich prostredníctvom internetu za určitý poplatok vedia prezrieť.

\"Škola vlastne umožní učiteľovi, aby mohol čerpať pomocou tejto knižnice rôzne materiály, ktoré mu pomáhajú pri výučbe. Novinkou je, že od tohto školského roka majú túto možnosť aj žiaci. Tri štvrtiny tried máme prihlásených do virtuálnej knižnice,\" konštatovala riaditeľka. Dodala, že takto má učiteľ možnosť materiály a úlohy posunúť žiakom.

Škola s viac ako 800 žiakmi je po komplexnej rekonštrukcii. Učebne sa postupne vybavujú počítačovou technikou a v celom objekte je možnosť pripojenia sa na wifi sieť. Zo svojich zdrojov zabezpečili do každého kabinetu notebooky, ktoré môžu pedagógovia využívať na hodinách, stačí ho preniesť do triedy, kde sa dá napríklad pripojiť na projektor.
 

Vyberte región